Barbet – Francia vízikutya

Barbet_tenyeszto-20221018-700x700w

Én és a Barbetek

Teljesen véletlenül bukkantam rá a barbet fajtára, mivel az orosz fekete terrierjeim nehezen viselnek el másik kutyákat, ezért igazán nem is volt célom más fajtát tartani. Ahogy megláttam képen őket, egyből úgy döntöttem, nekem ez a fajta kell!

2 évig vártam az első kutyámra, majd szépen sorban követte Reát a másik 3 barbetem.

Reat egy lengyel tenyésztőtől vásároltam, Sarah és Salvatore (Szasza) francia tenyésztőtől, és nem utolsó sorban Coco ( Clemi) pedig egy cseh tenyésztőtől származik.

Magyarországon az első Barbet az én tulajdonomba van, erre nagyon büszke vagyok.

Igaz, pont teljesen ellentétes fajta az orosz fekete terrierekhez képest, de én imádom őket.

A legjobb választás volt, az orosz fekete terrierjeim egyből elfogadták őket, azóta is nagyokat hancúroznak együtt, jól kiegészítik egymást minden verekedés nélkül, persze néhány ide-oda morgás belefér. Mivel a Barbet játékos kutya, nem keresi a bajt, így az orosz fekete terrierjeim nem is veszik őket ellenfélnek!

Fajtaismertető:

 

A barbet egyszerű természetű, kiegyensúlyozott,, alkalmazkodó mindíg vidám kutya. Eleven, meglehetősen értelmes, szeret tanulni, és általában engedelmes is. Egyenes természete van, a munkában nem kíméli magát. Kellemes családi kutya, amely szeret részt venni a család életében. Szereti a társaságot, többnyire jól kijön más kutyákkal is, cicákkal és egyéb háziállatokkal ha kölyök kortól megfelelően szocializálják. Szereti a gyerekeket, jelzőkutyának tökéletes, de az idegeneket vidáman kísérgeti.

Értelmes kutya, amely szeret tanulni. A legjobb eredmények következetes, nagyrészt a gazda alapuló neveléssel érhetők el. Sok mozgásra van szüksége; nagyon szeret úszni és apportírozni. Rendszeres, hosszú sétákat kell tenni vele, és lehetőséget kell adni neki a póráz nélküli hancúrozásra is. Ha azonban a gazdájának olykor ki kell hagynia egy napot, a kutya ahhoz könnyen alkalmazkodik. Sok helyen vízi apportírozóként használják, de családi kutyának, terápiás kutyának tökéletes- ezen kívül munkakutya szerepét is szívesen betölti ( kivéve az örző-védő funkciót)

Egy tökéetes, mindig megnevettető, bohókás fajta, akit teljes nyugalommal merek ajánlani családoknak, kisgyermek(ek) mellé, de egyedül állóknak is tökéletes akik szeretnének egy közepes testű őszinte barátot, akit mindenhova vihet magával.

A barbet francia eredetű vízi vadász kutya.

Igen régi fajta, már 500 évvel ezelőtt felbukkan különböző festményeken, rajzokon. George Louis Buffon Histoire Naturelle (1750) c. könyvében részletes leírást közölt a Grand Barbet nevű fajtáról. amely számos vízi vadászkutya (pudli, portugál vízikutya, amerikai vízispániel elődje lehet.

A barbetet eredetileg Franciaországban tenyésztették ki, ahol a vizes, mocsaras vidékeken és a nagy folyók torkolatvidékén használták vízimadarak vadászatánál.[1] A név jelentése „szakállas”. A 18. század végére elterjedt Franciaországban (barbet), Olaszországban (barbone) és Németországban (pudel) és sokáig a barbetet és a pudlit egy fajtának tartották. Később a pudlit elegánsabbnak tenyésztették, elsősorban ölebnek, míg a barbet megmaradt munkakutyának. Az első fajtaleírás 1891-ben született. Napjainkban egyre népszerűbb a skandináv országokban és Amerikában, ahol háziállatként vagy munkakutyaként tartják.

Jellemzői:

Nem túl elegáns, kissé torzonborz megjelenésű kutya. Feje szögletes, szeme sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Háta hosszú, egyenes, ágyéka széles, fara kissé lejtős, mellkasa széles és mély. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete hosszú, kissé göndör. Színe fekete, szürke vagy sárgásbarna, fehér foltokkal.

A barbet magassága 52 – 65 cm, súlya 18 – 27 kg (a nőstények általában 50 – 53 cm magasak és 13 – 23 kg súlyúak).

Főként vízi munkájáról nevezetes. Nagyszerű vadkacsavadász. Kétségtelen hátránya, hogy bozontos bundája gyakori ápolásra szorul, ráadásul munka közben kissé lassú, nehézkes.

Szőrápolás:

Több féle szőrtípus létezik, a hullámos szőrű egyedek szőre könnyebben ápolható, míg a göndőr szőrű egyedeké több gondozást igényel.

Források:

Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz